0879 825 850
KM Style Shop

Смисъл и приложение на различните мазилки

Какво е мазилка ? Мазилка е използването на гипс и други вещества за структурни или декоративни цели. Тя е най-често варо-вещество, което се смесва с вода, като се прилага, оформя и след това се оставя да се втвърди. Мазилките са е широко използвани в строителството в продължение на много векове, но най-често приложението на мазилките в съвременния свят обхващаща вътрешните или външните стени. Популярен елемент от мазилките са декоративните елементи, изработени от гипс.
Ранните цивилизации в Средиземноморието и Китай са използвали различни отвари на комбинации между минерали и вар в своите мазилки. Чрез използването на вар позволявали на тези смеси, да се поставят върху твърдите и издръжливи покрития, които са били използвани за вътрешни и външни стени. Римляните са майстори на всички технологии, свързани с цимент и мазилка и като използването на мазилки като външен слой върху тухла и като база за декоративни боядисани стенописи, които са често използвани в домовете на богатите.
Съвременната мазилка е по-малко вероятно да се напластява върху тухли. Много често, ако мазилка се използва в съвременна структура, тя се инсталира върху дървена рамка и се основава на летви, които могат да бъдат направени от тънки ивици дърво с интервали между тях или на метални мрежи. И в двата случая, мократа мазилка се прилага с летва в няколко слоя. Първият слой е натиснат през летвата, така че, когато мазилката се втвърдява, летвата и замазката ефективно се захващат една за друга. След като е бил положен базовия слой мазилка той се оставя да се втвърди, и се добавят допълнителни пластове с гладко повърхностно покритие, което е видимия слой на мазилката.

Шпакловката и циментовата замазка изискват повече умения и време, за да се направят отколкото много други видове материали за използване върху стена, като гипсокартон и други, но мазилката по стените има няколко основни предимства. Строителството с мазилка е много издръжливо и устойчиво на влага. Освен това, мазилката може да заглуши звукът и да направи вашите по-стаи тихи и по-комфортни.

Стените покрити с гипс често се украсяват с декоративни мазилки, което допълнително засилва тяхното въздействие. Мазилката може да бъде оформена в нереални, декоративни форми, вариращи от сложни флорални мотиви до изчистени линии и хребети, които придават визуална дълбочина на стената. Корнизите тип Корона, също могат да бъдат изработени от гипс. Домове от Викторианската епоха често разполагат с миниатюрни скулптури, изработени от гипс, често под формата на медальони, монтирани върху таваните като украса.

Comments are closed.

Responsive Design and SEO WebForce.bg